Kindvriendelijke gemeente

Vlaanderen telt 34 kindvriendelijke steden en gemeenten, ook Temse hoort daar bij!

Op 6 november 2016 mochten we voor het eerst het label van ‘Kindvriendelijke gemeente‘ officieel in ontvangst nemen. Op 14 november 2022 werd ons engagement bekroond met een verlening voor opnieuw 6 jaar. 

Een kindvriendelijke gemeente streeft in alle beleidsdomeinen naar respect voor de rechten van het kind. Of het nu gaat over vrije tijd, wonen, welzijn… Kindvriendelijkheid is een barometer voor goed lokaal beleid die de leefbaarheid voor iedereen verhoogt. De lat voor beleid leggen op niveau van de meest kwetsbare burgers, onder andere kinderen, maakt dat je beleid ervoor zorgt dat iedereen mee is. Kindvriendelijkheid is dan een toets voor een open en toegankelijke samenleving. 

Het label betekent niet dat Temse 100% kindvriendelijk is maar er wel voortdurend naar streeft.
Hoe we dit willen doen, vatten we samen in een visie kindvriendelijke gemeente.

  • Temse is een dynamische gemeente waar het beleid durft te kijken door de ogen van kinderen en jongeren, hen erkent als volwaardige inwoners, hen informeert, actief naar hen luistert en belang hecht aan hun frisse inbreng vanuit hun leefwereld. Een beleid dat flexibel genoeg is om in te gaan op nieuwe uitdagingen.
  • Temse is een kleurrijke gemeente waar plek is voor élk kind, waar respect is voor iedereen en ontmoeting centraal staat.
  • Een groene gemeente die ruimte voorziet waar kinderen en jongeren creatief kunnen zijn, vrij mogen spelen en ontdekken.
  • Een veilige gemeente waar àlle kinderen en jongeren zich kunnen bewegen en ontplooien tot actieve burgers en waar wederzijds respect het uitgangspunt is: voor elkaar, doorheen de mix van generaties, voor het milieu, voor de ruimte…
  • Temse is een bruisende gemeente waar elk kind graag kind is en zich thuis voelt. Een plek waar ze later best zelf willen wonen, werken en genieten van de kindvriendelijke gemeente waar ze zelf mee aan bouwden.

Ontdek alles over kindvriendelijk beleid en kindvriendelijke steden en gemeenten in Vlaanderen

Meer info over kinderrechten

Bouw mee aan een kindvriendelijke gemeente Temse en word Master Citizen (MC)!

Woon je in Temse en ben je tussen de 6 en 25 jaar oud? Vind je dat je iets te zeggen hebt over Temse? 
Dan zoeken we jou!

Word MC

We nodigen onze MC's op geregelde tijdstippen uit voor verschillende activiteiten: thematafels, workshops, uitstappen rond een actueel thema. De groep wordt opgedeeld in leeftijdscategorieën. 

Wat verwachten wij van een MC?

Niets moet, alles kan! We luisteren vooral naar wat jullie te zeggen hebben over leven en wonen in Temse. 

Heb je nog vragen of wil je extra info, contacteer dan de medewerkers van team Jeugd.
Ben jij al helemaal overtuigd, wacht dan niet langer en schrijf je in als MC!

Naar top